Sayfalar

hosgeldin

1 Kasım 2012 Perşembe

Yetenekler, Sanat Herkes İçindir Projesi İle Engelleri Aşıyor.

İSÖM, Sanat Herkes İçindir Projesi kültür sanat etkinlikleri kapsamında,  Mimar Sinan İşitme Engelliler Ortaokulu’nda eğitim gören 20 işitme engelli öğrenciyi Küçükçekmece Cennet Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Düş ya da Gerçek
Şah-ı Maran” temalı Sergiyi gezdirdi ve folklorik bir sanat olan cam altı tekniği ile Şah-ı Maran temalı atölye çalışması yaptırdı.


Sanat Herkes İçindir Projesi Plastik Sanatlar Eğitim Programı çerçevesinde gerçekleştirilen etkinlik iki aşamalı olarak gerçekleşti ve etkinliğin ilk ayağı Düş ya da Gerçek Şah-ı Maran adlı serginin gezilmesiyle başladı.


Anadolu Halk Hikayelerinin En Ünlüsü Şah-I Maran’ın İzini Sürdüler.
İSÖM sanat eğitmenleri rehberliğinde gerçekleştirilen gezide Anadolu ve Mezopotamya kültürünün önemli bir miti Şah-ı Maran’ın, heykel, cam, resim ve kaligraphyi dallarında modern sanatçılar tarafından derlenen eserleri, işitme engelli öğrencilere tanıtıldı. İşitme engelli öğrenciler, Filiz Sünetçioğlu’nun gravürlerini, Ebu Burak’ın cam altı çalışmalarını, Fatma Şen’in çini seçkilerini, Cem Kızıltuğ’un illüstrasyonlanlarını ve modern ve klasik anlamda eserler veren pek çok sanatçının eserlerini inceleme fırsatı buldu. Şah-ı Maran üzerine halk sanatı, çağdaş sanat ve video animasyon halinde üç bölüm olarak düzenlenen sergi de özel olarak gerçekleştirilen Türk İşaret Dili sunumlarıyla işitme engelli öğrenciler, Anadolu Halk Hikâyelerinin en ünlü sembolü yılanların şahı Şah-ı Maran’ın izini sürdüler.
Sanat Eserleri, Türk İşaret Dili Sunusuyla Tanıtıldı.
Her bir eserin folklorik, estetik ve biyografik çözümlemelerinin yapıldığı Türk İşaret Dili sunularında,  modern sanatçıların Şah-ı Maran üzerine bina ettikleri düşsel dünya, özürlü öğrencilerin subjektif algılarına müdahale edilmeden özgün bir şekilde aktarıldı. İSÖM tarafından Sanat Herkes İçindir Projesi kapsamında gerçekleştirilen gezinin ikinci bölümü plastik sanatlar üzerine cam altı tekniği ile cam boyama atölye çalışması olarak devam etti. İşitme Engelli Bireyler, Şah-ı Maran üzerine kendi düşsel algılarını değişik ve özgün motifler halinde her bir esere cam altı tekniğiyle işlediler.
Cam Altı Tekniği Atölye Çalışması, İşitme Engelli Bireylerin İmgesel Dünyalarını Zenginleştiriyor.   
İşitme engelli bireylerin soyut düşünme yeteneklerini geliştiren ve folklorik kültürle tanışarak kendi içsel dünyalarının zenginleşmesine katkı sağlayan Şah-ı Maran Plastik Sanatlar Cam Altı Atölye Çalışması yaklaşık olarak 3 saat sürdü. Çalışma boyunca işitme engelli öğrencilerin birbirleriyle yardımlaşması ve birbirlerinin çalışmalarını işaret dili betimlemelerle zenginleştirmeleri gözlerden kaçmadı.
 
Sanat Herkes İçindir Projesi Plastik Sanatlar Eğitim Programı çerçevesinde periyodik olarak cam altı ve heykel atölye çalışmaları 10 Aralık’a kadar farklı özür gruplarıyla gerçekleştirilecektir.  Atölye çalışmaları kapsamında özürlü öğrenciler tarafından plastik sanatların değişik dallarında ortaya koyulan tüm eserler,  Cennet Kültür ve Sanat Merkezi Sergi Salonunda sanatseverlerin beğenisine sunulacak.
Sanat Herkes İçindir Projesi; İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Kazandığı 5. Avrupa Birliği Projesi
Özürlüler Müdürlüğü (İSÖM), hızlı değişen ve gelişen sosyal yaşam içinde yeterince yer alamayan özürlü bireylere karşı kalıplaşmış ön yargıların aşılabilmesi amacıyla 2011 yılı içinde "Sanat Herkes İçindir" Projesi'ni hazırlayarak Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı’na sunmuştu. Proje yapılan değerlendirme sonucunda Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı'nca kabul edilerek, yetenekli özürlü çocuklara büyük bir destek sağlandı. İSÖM’ün “ Sanat Herkes İçindir” Projesi özürlü bireylerin sanatsal yönlerinin ön plana çıkartılarak toplum içinde eşit fırsatlar dahilinde sosyal yaşama katılabilmelerini amaçlıyor. İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Özürlüler Müdürlüğü'nün kazanmış olduğu 5. Avrupa Birliği Projesi olması itibarıyla da dikkatleri çeken, Sanat Herkes İçindir, projesi aynı zamanda yetenekli özürlü çocukların birbirleriyle tecrübelerini paylaşma olanağı da sunuyor.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder