Sayfalar

hosgeldin

11 Temmuz 2012 Çarşamba

Çocukların Objektifinden İstanbul Yansımaları



İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Özürlüler Müdürlüğü (İSÖM) Sanat Herkes içindir Avrupa Birliği Projesi kapsamında özürlü bireylerin yetenekle sosyal yaşamda kendilerini ifade edebilmeleri ve kültür sanat dünyalarını geliştirebilmeleri amacıyla 7 KULE 7 SANAT Özürlüler Kültür ve Sanat Merkezi’nde “Klik Fotoğraf Sanatı Atölye Eğitimi ve Sergisi” düzenledi.

İSÖM, özürlü bireylerle toplum arasındaki mesafeleri,  değişik iletişim kanallarının kullanıldığı yeni eğitim projeleriyle aşmayı hedefliyor. Bu amaçla hayata geçirilen ve uluslar arası kapsamda da sürdürülmesi planlanan “Klik Fotoğraf Sanatı Eğitim Projesi”, 2 aşamalı olarak gerçekleştirildi. Özürlü bireylerin algı düzeylerini geliştirerek, sahip oldukları içsel potansiyeli fotoğraf diliyle ifade etmelerine olanak tanıyacak proje; farklı ülkelerde yapılacak eş fotoğraf sanatı eğitim projeleriyle evrensel bir kimliğe bürünecek. 



Proje kapsamında, karma özür gruplarından oluşan özürlü öğrencilerin görsel algı düzeyinin geliştirilmesi ve fotoğraf dilinin özürlü öğrenciler tarafından özümsenmesinin sağlanması amacıyla, 7 KULE 7 SANAT Özürlüler Kültür ve Sanat Merkezi’nde özel atölye eğitimleri verildi. Sanat Herkes İçindir Projesi’nin alt sanat projeleri arasında yer alan Klik Fotoğraf Sanatı Eğitim Projesi Atölye Eğitimlerinde, Estetik, Kompozisyon, Öyküleme, Kolâj, Drama, Görselleştirme ve Temel Fotoğrafçılık dersleri konu alındı.  Özürlü öğrencilerin estetik ve görsel anlatım yetilerinin geliştirilmesini ön gören 5 günlük eğitim programının tamamlanmasıyla projenin ikinci aşamasına geçildi.




Uygulama olarak planlanan eğitim programının ikinci aşamasında, özürlü bireylerin gözüyle İstanbul’un tarihi mekânları fotoğraf diline döküldü. Tarihi dokusuyla ön plana çıkan Yedikule semti,  tarihi ve kültürel servetimizi ortaya koyan Miniatürk,  İstanbul Arkeoloji Müzesi ve Atatürk Arboretumu pratik çalışma sahası olarak seçildi. Öğrencilerin kendi fotoğraf makineleri ile değişik çekim tekniklerini uyguladıkları saha çalışmaları sürecinde, özürlü öğrenciler hem tarihi miras ile tanışma fırsatı yakaladı hem de daylight ve iç mekan fotoğraf çalışmaları ile yetkinliklerini arttırdı.  






Özürlü öğrencilerin büyük bir ilgi ve heyecanla takip ettiği fotoğraf sanatı eğitimleri, özenli yapılan sunu çalışmaları neticesinde tamamlanarak 9 Temmuz’da Miniatürk’te düzenlenen özel bir kokteyl ile sanatseverlerle buluştu. Sergi açılışında Klik Fotoğraf Sanatı Eğitimini tamamlayan öğrencilere yapılan özel bir törenle İSÖM Müdürü Bekir Köksal, İSÖM Müdür Yardımcısı Nurullah Yücel ve Yunus Karacalı tarafından katılım belgeleri takdim edildi.  Vatandaşların ve özürlü bireylerin büyük ilgi gösterdiği “Klik Fotoğraf Sergisi 13 Temmuz’a kadar kapılarını sanatseverler için açık tutacak.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder