YEDİKULE ÖZÜRLÜLER KÜLTÜR ve SANAT MERKEZİ
(7 KULE 7 SANAT)
(7 KULE 7 SANAT)
Murat UÇTU* - Filiz SÜNNETÇİOĞLU**
İstanbul’da yaşayan özürlülerin bireysel yeteneklerinin farkında olmalarını ve kapasitelerini geliştirerek en üst düzeyde kullanmalarını sağlamak amacıyla açılan “Yedikule Özürlüler Kültür ve Sanat Merkezi” 2009 yılında faaliyetlerine başlamıştır. Merkezde yürütülen çalışmaların sanat yoğunluklu devam etmesi nedeniyle “7Kule7Sanat” ismi çalışmaların sunumunda üst başlık olarak ortaya çıkmıştır.
Merkezimiz zamanla özürlülerin sanatsal alanda ki ihtiyaçları ve pratikleri doğrultusunda birçok sanat atölyelerini bünyesine katmıştır. 7Kule7Sanat, aynı zamanda konuyla ilgili ulusal ve uluslararası çapta proje hazırlayan ve uygulayan bir merkezdir. Özürlü bireylerin, sanatın farklı disiplinlerini benimseyerek hayata karşı bir duruş kazanmalarını, sanatla var olma isteklerini ve toplumda bir sanatçı olarak varlık gösterme çabalarını desteklemektedir. Özel yetenekli özürlü bireylerin düşünce, davranış ve estetik değerlerini birleştirerek bu bireylerin üretken ve problem çözerek toplumda var olmayı hedefleyen bireyler olarak yetişmelerini amaçlamaktayız.
Sanatsal çalışmalar; özürlü bireylerin yaratıcılıklarını arttırırken, bulundukları ortamlara uyum sağlamalarını kolaylaştıran, çözüm üretmeye teşvik eden bir yapıya sahiptir. Bu çalışmalar; kendilerini ve başkalarını anlamayı kolaylaştırırken, kişinin geçmişi ve bugününü bütünleştirmesini de sağlar. İlgi ve isteklerini keşfetmelerini kolaylaştırır ve böylece kişinin iç dünyasındaki çatışmalarla başa çıkabilmesi için yardımcı olunur. Sonuçta; yaratıcılığı öne çıkartarak, kişinin kendine güven duyan bir birey olması sağlanır ve kişiye yaşantısal bir destek imkanı oluşturulmuş olur.
ATÖLYE ÇALIŞMALARI
Merkezimizde, 2009 yılından itibaren geliştirilen atölyeler ve bu atölyelerde yürütülen çalışmalar aşağıda verilmiştir.
SİNEMA ATÖLYESİ
2009 yılında başlatmış olduğumuz ‘Özürlüler Sinema Atölyesi’ çalışmaları üniversitelerin İletişim Fakülteleri, Sinema –Televizyon Bölümü işbirliğiyle gerçekleşmektedir. Sinemaya yatkın ve ilgi duyan özürlü bireylerden oluşan bir atölyedir. Atölyede eğitim gören ve çalışmalara katkı sunabilecek özür gruplarına ilişkin bir sınırlama getirilmemiştir. Atölyede öykü yazımı, yönetmenlik, kurgu, montaj konularına yönelik ilk eğitimler verilmiştir.
Özürlülerin sinema yoluyla kendilerini ifade etmenin daha kolay olacağı düşünülmüştür. Doğrudan kendilerinin yazıp, kendi tercihleri olan görsel temalarla izleyiciye aktarılması tercih edilmiştir. Senaryo yazımı, sahne düzenleme, çekim, kurgu ve montaj aşamalarının tamamında atölyede çalışan özürlü bireylerin yer alması sağlanmıştır. İlk çalışmalar sonrasında özgüveni pekişen özürlü bireylerin yeni projeler için daha atak ve yaratıcı olduğu görülmüştür.
Tamamlanan Filmlerden Örnekler
Ön Yargı, Senin İçin, Sevme Sanatı, Bir Dakika Yerime Geçer misiniz?
Keloğlan Masalları ( Keloğlan Aramızda, Keloğlan Mutlu Oğlan, Keloğlan Avrupa'da ),
Türk İşaret Dili Eğitim Kitabı ve DVD si, Kül Kedisi Masalı
SAHNE SANATLARI TOPLULUĞU (İSÖMX)
7Kule7Sanat çalışmaları kapsamında 2011 yılında kurulan ‘İSÖMX’ sahne sanatları topluluğu, karma özürlülerden oluşan bir topluluktur. Topluluk, müzik grubu olarak hem dünya müziklerini hem sevilen Türkçe anonim eserleri elektronik alt yapıyla kendilerine has bir şekilde yorumlamaktadır. Toplulukta işitme özürlüler dans grubu ile bedensel özürlü dansçıları da yer almaktadır. Yöresel ve etnik danslardan esinlenerek eserleri sahneleyen topluluk, köy seyirlik oyunlarını danslarla birleştirerek görsel bir anlatım kazandırmaktadır.
Özürlü bireylerin yetenekleri ve fiziksel yeterlilikleri doğrultusunda, müzik ve dans gibi konularda verdiğimiz eğitimler bireylerin duygusal, sosyal gelişiminde büyük katkı sağlamaktadır. Bununla birlikte bu çalışmaların psikolojik, bedensel, bilişsel beceri kazandırma ve dil gelişiminde de etkili olduğunu gözlemlediğimizden bu tür çalışmalara önem vermekteyiz.
Çalışmalar sonucu olarak ortaya çıkan İSÖMX sahne sanatları topluluğu ulusal ve uluslar arası festival, sanat buluşmaları ve kültürel etkinliklerde yer alarak daha geniş kitlelere ulaşmaya çalışmaktadır.
ÇİZGİ FİLM ATÖLYESİ
7Kule7Sanat Merkezi bünyesinde, 2010 yılında başlatmış olduğumuz, Çizgi Film Atölyesi çalışmaları, üniversitelerin Animasyon, Fotoğrafçılık Bölümü öğrencilerinin destekleri ile gerçekleşmektedir. Stop Motion Animasyon Atölyesi'nde, başta oyun hamuru olmak üzere 3 boyutlu atık materyallerle çalışarak hem animasyon yapımının detayları ve incelikleri üzerine eğitimlerimizi gerçekleştirmekte hem de yaratılan karakterler ile çalışma fırsatı bularak kendi kısa animasyonlarımızı üretmekteyiz. Hedef kitlemiz, bütün özür grupları olarak belirlenmiştir. Senaryo oluşumundan çekim aşamalarına kadar özürlü bireylerin gerçekleştirdiği bu proje bir ilke imza atmıştır.
STOP MOTİON ANİMASYON ATÖLYESİ ÇALIŞMALARI
Animasyon teknikleri, senaryo oluşturulması ve seçimi, resimli hikaye (storyboard) yapımı, animasyonda iskelet oluşturulması, modellerin şekillendirilmesi ve karakter yapımı, maket yapımı (sahne-dekor aşaması), film setinin inşası (set oluşumu), animasyon yapımında kullanılabilecek yardımcı malzemeler, Stop - Motion için set kurulumu ve fotoğraf çekimi, film müziklerinin yapımı, dijital ortama aktarılıp film haline getirilmesi (kurgu-montaj v.b. gibi) süreçlerinin tamamı için genel bir eğitim ve uygulama süreci atölyede yürütülmektedir. Yapılan çalışmaların sonunda, Stop Motion animasyonlarımızın ulusal ve uluslararası platformlarda gösterilmesi, filmde kullanılan karakterler ve çizimlerin film setiyle birlikte sergilenmesi yönünde çalışmalara devam edilmektedir. Atölyede yürüyen çalışmalarla beraber çalışma ekibimiz büyürken aynı zamanda gitgide daha tecrübeli bir grup haline gelmekteyiz. Çalışmalarımızla özürlü bireylerin gelişim ve başarı süreçlerinde destek olmaktayız.
FOLKLORİK BEBEK VE KUKLA ÜRETİM ATÖLYESİ
Bölgeler ve kuşaklar arasında kültür alışverişini sağlayan geleneksel el sanatlarından biri olan folklorik bebek yapımı, günümüzde kaybolmaya yüz tutmuş bir alandır. Anadolu da var olan kültürel değişikliklerin, ortaya çıkan giyim kuşam ve yöresel karakterlerin farklılıklarının temsil edilip korunması amacıyla; kitre ve pamuk tekniğiyle bebek yapımının öğretilmektedir. Bu atölyede yürütülen çalışmalar ile, Anadolu kültürünün bir örneği olarak günümüze kadar gelen tarihi süreçte yapım pratikleri korunmuş folklorik bebeklerin yaşatılması amaçlanmıştır. Yine bu atölyede yürüyen çalışmaların kazandırdığı beceri ile özürlü bireylerin istihdamına katkı sağlaması ve sanatsal alanda gelişimlerine katkı sunmak g-hedeflenmektedir.
Folklorik Bebek ve Kukla Üretim Atölyesi eğitimleri;
• Bebeğin ortaya çıkışı ve bugüne kadar gelişimi,
• Kitre pamuktan yapılan bebeğin teknik yapımı,
• Tiplemeler ( yaşlı, genç, çocuk gibi),
• Yöresel kıyafetlerin tanıtımı (halk oyunları kostümü),
• Kıyafetlerin uygulamalı olarak dikimi ve montajı,
• Dikiş, oya, resim, aksesuar bilgisi ve yöresel takıların uygulaması,
• El yapımı,
• Ayak yapımı, Kol oluşturma,
• Yüz Etüdü,
• Yüz yapımı ve boyaması (Makyaj),
• Beden yapımı gibi süreçleri kapsamaktadır.
FOTOĞRAF ATÖLYESİ
Özürlüler fotoğraf atölyesi çalışmaları 2011 yılında başlamış bir proje olup, doğuştan görme özürlü bireylerin bir araya gelmesiyle başlattığımız bir atölye çalışmasıdır. Görme özürlü kişilere yönelik olarak, bağımsız hareket etmenin önemini ve hayatın içinde olmanın gerekliliğini vurgulamak için bu çalışma yürütülmektedir. Eğitimlerde görerek değil hissederek çekmenin önemi vurgulanmaktadır. Kişinin görüntülemek istediği bir yerin hislerle, çağrışımlarla fotoğrafa yansıyacağını düşünüyoruz. Asıl fotoğrafın ortaya çıkışının deneyimlendiği atölye çalışmalarında, görme özürlü bireylerin görme dışındaki bütün duyu fonksiyonlarını (ses, koku, dokunma vb.) aktivize ederek, fotoğraf çekimlerini gerçekleştirmesi hedeflenmektedir.
Fotoğraf atölyesi eğitimleri;
- Makine bilgisi
- Makine kullanımı
- Objektifler
- Işık bilgisi
- Kompozisyon
- Çekim teknikleri
- Uygulama süreçlerini içermektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder