Hayata geçirmiş olduğu projelerle sosyal hizmetlerde hem dünya hem ülkemiz için model bir kurum olan İSÖM, Avrupa Birliği’nin kabul etmiş olduğu “Sanat Herkes İçindir” projesi ile öncü çalışmalarına devam ediyor.
Hızlı değişen ve gelişen sosyal yaşam içinde, özürlü bireylere olan sosyal güvensizliğin giderilmesi ve kalıplaşmış ön yargıların aşılabilmesi amacıyla İSÖM, 2011 yılı içinde “Sanat Herkes İçindir” projesini hazırlayarak Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı’na sundu. Yapılan değerlendirme sonucunda Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı’nca kabul edilen proje; özürlü bireylerin sanatsal yönlerinin ön plana çıkartılarak toplum içinde saygın bir kimlik kazanmalarını hedefliyor.
Toplum, 100 sanatçısını bekliyor.
Görsel ve İşitsel sanat dallarında çeşitli eğitimler ve sanatsal aktiviteleri konu alan “Sanat Herkes İçindir” projesi kapsamında; genç özürlü bireyler eğitim aldıkları sanat dallarında yaşadıkları deneyimleri öyküleştirerek kendilerini en özgün şekilde ifade etmeleri projenin öncelikli amaçları arasında yer alıyor. Her sanat dalından 15 ila 20’şerli gruplar halinde verilecek eğitimler sonucunda toplamda değişik özür gruplarına tabi 100 özürlü bireyin eğitim alması planlanıyor.
Sanatçılarla, engelsiz sanat yapılacak.
Proje kapsamında, Resim, Müzik, Dans, Tiyatro ve Sinema dallarında verilecek eğitimler öncelikli olarak sanat camiasından topluma model olan sanatçılar tarafından veya üniversitelerin güzel sanatlar fakültesi ile konservatuarlarda öğretim görevlisi olarak çalışan sanatçılar tarafından gerçekleştirilecek. Ayrıca, özürlü öğrenciler ile üniversite öğrencilerini, atölye çalışmaları, film galası, sergi ve seminer gibi çeşitli aktivitelerle bir araya getirecek olan “Sanat Herkes İçindir” projesi, genç nesilde özürlülük duyarlılığını arttırırken, özürlü bireylerin kendilerini daha çok geliştirebilme ortamını sunacak.
Herkes İçin Resim
Alanında uzman eğitmenler, akademisyenler veya ressamların da desteği ile verilecek eğitimlerde öncelikli olarak özürlü bireylere, potansiyel yeteneklerini sunma imkânı verilecek. Yaklaşık olarak bir yıla yayılan eğitimler neticesinde, özürlü sanatçıların sosyal yaşama kazandırmış olduğu sanat eserleri İstanbul’un pek çok kültür sanat merkezi ile sergi salonlarında toplumun beğenisine sunulacak.
Tiyatro, gönüllerin engelini aşacak.
Profesyonel tiyatro sanatçıları ve alanında uzman eğitmenler tarafından verilecek eğitimlerde, yetenekli özürlü bireylere, diksiyon, dans, doğaçlama, ritim, dekorasyon gibi tiyatro sanatını tüm yönleriyle kapsayan eğitimler verilecek. Başarılı olan özürlü tiyatrocular, profesyonel tiyatro oyuncularıyla birlikte değişik sahnelerde tiyatro oyunları sergileyecek.
Müzik ve Dans
Karma özür gruplarına tabi öğrencilere verilecek eğitimlerde, şan dersleri, perküsyon, ritim ve evrensel kültüre ait folklorik dans figürleri öğretilecek. Eğitim süresince oluşturulacak müzik grupları değişik konser salonlarında verecekleri konserlerle, yeteneklerini halkın beğenisine sunacakken, dans grupları da Anadolu ve Avrupa’dan etnik, folklorik dans gösterilerini canlı performans olarak sergileyecek.
7. Sanat Sinema
2009 yılında verilen senaryo ve film yapımı dersleri ile gündeme gelen İSÖM, Sanat Herkes İçindir Projesi kapsamında senaryo yazım tekniklerinden kamera çekimleri ve görselleştirmelere değin sinema yapımına dair her aşamanın eğitimini verecek. Üniversitelerle iş birliği halinde gerçekleştirilecek eğitimlerde, yetenekli özürlü bireyler kendi hazırladıkları senaryoları, kendileri görselleştirerek kendi filmlerini oluşturacak. Özürlü bireylerin çekmiş olduğu filmler, yapılacak özel gala programlarıyla halka takdim edilecek.
İSÖM’ün Kazanmış Olduğu 5. Avrupa Birliği Projesi…
Avrupa Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı tarafından 2154 başvuru arasından kabul edilen projelerden biri olan “Sanat Herkes İçindir” projesi toplamda 303 günlük bir süreci kapsıyor. Fırsat tanındığı takdirde özürlü bireylerin hayatın her alanında olduğu gibi farklı sanat dallarında da başarı gösterebileceklerini topluma ifade etme amacı güden İSÖM, “Sanat Herkes İçindir” projesiyle beğeni ve takdirle toplumda süregelen kalıplaşmış ön yargıları kırmayı hedefliyor. Eğitimlerde konu alınan evrensel kültür öğeleri, toplumları ve kültürleri birbirine yaklaştırmayı amaçlıyor.
Sanat Herkes İçindir Projesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi Özürlüler Müdürlüğü’nün kazanmış olduğu 5. Avrupa Birliği projesi olması itibarıyla ayrıca dikkatleri üzerine çekiyor. Proje boyunca yapılan sanatsal faaliyetler, sanatçılarla gerçekleştirilecek söyleşiler, proje kapsamında çıkarılacak özel bir dergi ve yayına başlayacak bir web sitesi ile halka duyurulacak.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder